Vygintas Gontis

Rimčiau ekonomikos problemomis susidomėjome, kai Lietuvos ekonomistai svarstė, 1993 – 1996 metai, nacionalinės valiutos Lito susiejimo su JAV doleriu klausimą. Didelė infliacija ir stabilus Lito kursas daugeliui kėlė nuostabą, net buvo kategoriškų siūlymų Litą devalvuoti. Latvijoje tuo metu buvo stebima taip pat labai didelė infliacija, o Lato kursas net stiprėjo. Mūsų regioniniu mastu atlikta duomenų analizė aiškiai rodė, kad šis reiškinys yra bendras visoms pereinamosios ekonomikos valstybėms, kurios išsprendė savo nacionalinių pinigų stabilizavimo klausimą. Pagrindėme, kad stebimos didelės infliacijos reiškinys turi būti aiškinamas ne bloga pinigų politika, bet yra sąlygotas neišvengiamo kainų lyginimosi su naujų ekonominių partnerių kainomis procesų. Jūsų dėmesiui pateikiame keletą to laikotarpio spaudoje paskelbtų publikacijų.

Publikacijos:

V. Gontis, The Baltic Paradox, „Lithuania in the World”, 1996, Vol. ., Nr. 3, p.26-27, English PDF document.

V. Gontis, Pinigų stabilumo tikrai reikia, Verslo Žinios, 1997 m. balandžio 7 d.

V. Gontis, Kainos lygiuojas į Vakarus, Verslo Žinios, 1996 m. gegužės 10 d.

V. Gontis, Pavojingi paklydimai infliacijos ir lito laukuose, Vartai / Lietuvos rytas , 1996 m. kovo 25 d., Nr. 12 (108)

A. Šimėnas, V. Gontis, Kol kainos Lietuvoje tik artėja prie pasaulinių, devalvuoti lito nėra prasmės, Vartai / Lietuvos rytas,1995 m. kovo 20 d., Nr. 65